Sunday, 28 August 2011

Jom BerNASYID !! – NAda,SYIar,DakwahFirman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 14;


"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (syurga)."

Daripada ayat di atas, Allah yang Maha Mengetahui itu sudah tahu apa yang diingini oleh setiap manusia yang diciptaNya. Oleh itu, Allah menjadikan agama Islam itu sendiri agama yang tidak menolak naluri manusia.Islam adalah agama yang bersesuaian dengan naluri manusia.

Bercakap tentang seni muzik,jika dahulunya ia hanya dijadikan halwa telinga semata-mata, kini, bagaikan darah daging manusia kerana ada yang mencari rezeki melaluinya dan mungkin ada yang akan mengatakan "Ya Allah, mati kebosanan la aku kalau TV tak der, radio pun tak der!" Bayangkan! tanpa hiburan,boleh MATI KEBOSANAN!


Apa yang nyata,Allah tidak melarang kita untuk berhibur namun perbatasannya tetap ada kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNYA.


Maka di sini FESIS 2011 dengan bertemakan


“Memantapkan Ukhuwwah Memperkasakan Ummah”;

Kami mengajak anda untuk berhibur di saluran yang betul,yakni berhibur sambil beribadah dengan mengalun Nada,menebar SYiar,dan berDakwah = NASYID!Nak join??Baca ni dulu....

Sistem dan format
 • Setiap kumpulan terdiri daripada 6-10 orang peserta.
 • Kumpulan yang dipertandingkan adalah sebanyak 10 buah pasukan sahaja.
 • Setiap kumpulan akan menyampaikan 2 buah lagu.
 • Setiap kumpulan digalakkan menggunakan alat perkusi.Penggunaan ”minus one” juga adalah dibolehkan.
Penyertaan

 • Hanya guru pelatih dari IPG KPP sahaja yang layak menyertai pertandingan ini.
 • Bukan guru pelatih IPG KPP tidak dibenarkan sama sekali untuk turut serta dalam pertandingan ini.
 • Tontonan pertandingan nasyid kategori wanita adalah terbuka kepada penonton wanita sahaja di kalangan pensyarah dan kakitangan wanita di institut.
 • Penonton kategori lelaki adalah terbuka kepada semua guru pelatih dan warga IPG KPP( pensyarah, kakitangan institut )


Pengadilan

 • Pertandingan akan diadili oleh hakim yang dilantik oleh Jawatankuasa Pertandingan.
 • Pengadilan dan peraturan tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana kumpulan yang bertanding.
 • Setiap keputusan adalah muktamad dan sebarang perubahan tertakluk kepada Jawatankuasa Induk


Yuran Penyertaan

 • RM 30.00 untuk setiap pasukan yang menyertai pertandingan.


Berbeza dengan prestasi tahun sudah,FESIS kali ini bakal menggemparkan warga IPG Kampus Pulau Pinang dengan kehadiran kumpulan artis nasyid tanah air – MESTICA! Bagi sama-sama memastikan keberjayaan program ini yang akan kita kongsi bersama,anda boleh menghulurkan bantuan dengan menyumbang dana ke no akaun seperti yang tertera di bawah:


PERSATUAN AGAMA ISLAM IPG KAMPUS PULAU PINANG

07034010031480
Reactions:

0 Komentar:

MuQaDdiMAh....

Terima kasih kerana sudi melawat blog ini. Diharap jika ada sebarang fakta serta artikel dalam blog ini yang menyeleweng atau telah menyinggung mana-mana pihak, harap dimaklumkan kepada moderator blog atas nama Editor Lujnah Media dan Dokumentasi ke mediamoderator@gmail.com. Terima kasih. =)